Další informace do almanachu okresu


21.10.2007 11:05 Honza - Strážov

V případě nenalezení vašeho sboru v článkách almanachu okresu Klatovy vložte do těchto komentáře informace které chcete vložit do almanachu. Děkuji ..

Komentář k článku


08. 11. 2009

SDH SLIVONICE

Starosta SDH :
Velitel SDH :

Členská základna: členů 

Sbor dobrovolných hasičů ve Slivovicích byl založen v roce 1902

Za dobu svého dlouholetého trvání se sbor zaznamenal jak aktivní období, tak dobu dá se říci stagnace.

Zúčastňuje se okrskových soutěží, okrskových schůzí. Hasiči v tak malé obci jsou jedinými, kteří v obci zajišťují pro občany kulturní a společenské akce.

Každoročně je to stavění máje, údržba stávající techniky, úklid obce a ostatní potřebné věci pro chod obce, nezbytností je údržba stávající technika, vodního zdroje pro čerpání vody pro případ požáru.

Vzhledem k tomu že stav členské základny  je přestárlý, zdá se že Sbor stagnuje. Přes generační problém sbor přežívá, plní základní povinnosti členů placení členských příspěvků, podávání hlášení.

Členové věří, že omlazením dojde k opětovnému rozkvětu činnosti Sboru dobrovolných hasičů ve Slivonicích.

Rádi by  opět navázali  na  hasičské tradice svých  předchůdců,kteří

 v roce 1902 za velmi těžkých podmínek sbor založili a plnili své povinnosti v každé době a více jak stoleté trvání sboru je pro všechny zavazující.

ADAMEC Jan



21. 05. 2009

SDH  ŠIMANOV

Starosta: Karel Princ

Velitel:

Členská základna: 6 členů

Sbor dobrovolných hasičů Šimanov je jeden ze sborů, který byl založen po dosídlení občanů v roce1954,kdy do obce přišli zakládat rodiny lidé z celé republiky a společně si založili hasičský sbor v této v podhorské vesničce…

V té již měly okolní obce založeny hasičské sbory, a tak mohli zakládající členové čerpat zkušenosti od okolních sborů.

Šimanov je malá obec ale lidé zde žijí což  také závisí na počtu, ale v té době se našlo pár nadšenců, kteří stáli u zrodu tohoto malého sboru a zabezpečovali ochranu majetku před požáry a přírodními živly.

V současné době pro malý počet členů sbor nemůže vykonávat základní činnost a stagnuje.

Almanach SDH  Šimanov na základě podkladů zpracovala:Hana Králová-podklady na OSH)

Petr Nový



19. 05. 2009

SDH   PETROVIČKY

Starosta: Milan Mixan

Velitel: Michal Skala

Členská základna: 13 členů

Sbor dobrovolných hasičů Petrovičky jeden ze sborů, který byl založen až  po  roce1944.Lidé si uvědomili, že potřebují ochránit svůj majetek, tak vznikla myšlenka založit si sbor v obci.

Bylo to v době, kdy okolní obce měly založeny hasičské sbory, a tak mohli zakládající členové čerpat zkušenosti od okolních sborů.

Obec Petrovičky  spadá pod městský úřad Měčín  je  sice malá obec ale lidé zde žijí a chrání si svůj majetek. Hasiči jsou hybnou silo v obci, což také závisí na počtu na počtu členům a jejich aktivitě.

V roce 1944 se našlo pár nadšenců, kteří stáli u zrodu tohoto malého sboru.

Založili základy hasičského sboru  v této obci  postupně si pořídili základní techniku, prováděli výcvik družstva. Za dobu svého trvání se sbor zúčastňuje okrskových soutěží, okrskových schůzí.

V rámci obce zajišťuje pro občany kulturní a společenské akce.

Každoročně je to stavění máje, údržba stávající techniky, úklid obce a ostatní potřebné věci pro chod obce. Současné družstvo mužů se zúčastňuje okrskových soutěží, zúčastňují se i soutěží v okolních sborech.

Vzhledem k tomu že stav členské základny  není moc velký , zdá se že Sbor se v současné době dostává díky mladším členům do větší činnosti.

 Přes generační problém sbor přežívá, plní základní povinnosti členů placení členských příspěvků, podávání hlášení.

Současní členové přesto věří, že omlazením dojde k opětovnému rozkvětu činnosti Sboru dobrovolných hasičů v Petrovičkách. Věří, že je to přechodné období a že se opět naváže na tradice předchůdců, kteří v roce 1944 sbor založili.

Jistě nedopustí, aby sbor zanikl, a nadále budou naplňovat heslo hasičů „Bližnímu ku pomoci vlasti ku prospěchu a sobě pro radost“, vždyť 65

let trvání sboru zanechalo v obci kus poctivé práce, kterou hasiči v Petrovičkách vykonali a ještě vykonají.

Almanach SDH  Petrovičky na základě podkladů zpracovala:Hana Králová-podklady na OSH)

Petr Nový



04. 05. 2009

SDH Křištín
Složení výboru 2009
starosta - Václav Edl
náměstek starosty - Karel Nový
jednatel - Jiří Prantl
hospodář - Martina Pekařová
strojník - Miroslav Pekař
vedoucí KMH - Vendula Edlová
pomocníci KMH - Miroslav Pekař, Helena Mikulcová

Rok založení: 14. 05. 1944
Na valné hromadě 14.05.1944 v Křištíně je učiněn záznam objednávky motorové stříkačky pro místní sbor. Hasičskému sboru byla přidělena v roce 1946 zánovní motorová stříkačka FLADER 4, (vyrobena roku 1935) po zrušení hasičského sboru v Červeném Dřevě. Aby mohla být užívána při požárech v okolí, sbor opatřil americká dvoukolový vůz v ceně 7 000 Kč. Rovněř hadice s příslušenstvím bylo získáno prozatím v opatrování a po odhadu ceny všeho, stane se vše majetkem sboru, takže bude možno sbor uvést jako zcela vybavený. Od roku 1969 byla využívána pro výcvik družstva a při okrskových požárních soutěžích. Nyní je využívána na okrskových soutěžích při dodávce vody do kádě a při ukázkových cvičeních historické techniky.
Roku 1972 byla pro sbor získána stříkačka PS 8 , která byla využívána při účastích na hasišských soutěžích.

Úspěchy družstva mužů:
29.6.1969 okresní soutěž PO I. místo
11.7.1971 okresní soutěž Petrovice u Měčína I. místo
20.7.1969 krajská soutěž požárních družstev v Sušici VI. Místo - reprezentace okresu Klatovy

Roku 1974 - otevření nové požární zbrojnice

1972 utvořeno soutěžní družstvo žen s SDH Střeziměř

K 1.1.2004 založení KMH Kříštín – 11 členů

Roku 2005 získání stříkačky PS 12

Umístění KMH ve hře Plamen
2004/2005  18. místo
2005/2006  29. místo
2006/2007  24. místo
2007/2008   9. místo

Roku 2008 opětovné vytvoření soutěžního družstva mužů - účast na okrskové soutěži v Mochtíně.

SDH Křištín k roku 2009 tvoří 38 členů (15 mužů, 10 žen, 13 dětí)

Honza - Strážov



28. 02. 2009

SDH Radinovy

V roce 1928 byl založen Sbor dobrovolných hasičů radinovy. Stalo se tak dne 20. dubna. O založení sboru se již přemýšlelo v roce 1911 v obecním zastupitelstvu, ale pro nedostatek iniciativy a financí se tak nestalo. Onoho památného dne 20. Dubna 1928 se Úspěšně sbor založil a patřil do župy klatovské a pořadovým číslem 5. 15 členů se tehdy přihlásilo za činné a 41 členů přispívající. První motorový stroj (stříkačka) byl zakoupen od Pražské firmy a prvně byl použit 2. Července 1930 při požáru v Běšinech. Sbor se účastnil likvidace mnoha požárů v okolí od Čachrova až po Malou Vísku. V letech 50.tých byla zakoupena motorová stříkačka PS 8, která sloužila sboru až do druhé poloviny let osmdesátých. Tehdy byla pořízena motorová stříkačka PS 12, která slouží do dnešní doby. Dnes má sbor 27 členů. V letošním roce jsme oslavili 80 let sboru. Naši členové se účastní schůzí sboru a dalších školení v okrsku, pořádají kulturní akce místní občany a prostě drží dobrou partu.

ADAMEC Jan



12. 02. 2009

SDH DLOUHÁ VES
    
 Hasičský sbor v Dlouhé roku 1946. Téhož roku byla založena také kronika sboru, ale paměti jsou, že hasičský sbor v Dlouhé Vsi byl založen již v roce 1018 majitelem firmy v Dlouhé Vsi.
     Označení a název organizace se měnil postupem času. Od roku 1918 do roku 1939 nesla tato organizace název Sbor Dobrovolných Hasičů, od roku 1939 do roku 1945 Sbor hasičů. Po roce 1948 byla organizace přejmenována na Československý svaz požární ochrany. Do konce roku 1945 byla obec ovládána německou většinou, tak byla požární ochrana pod německým velením. Její majitel a organizátor byl majitelem místní továrny němec Schell, který byl velitelem a župním funkcionářem.
     Tento požární sbor v počtu cca. 80 mužů byl řádně vybaven jak výzbrojí, tak i výstrojí. Každý člen měl do svého bytu zavedený elektrický poplašný zvonek, to z toho důvodu, že tradiční svolávání požárníků trubkou – tzv. Hornou, bylo pro rozlehlost obce zdlouhavé. Daleko rychlejší byly tyto elektrické zvonky. Tato signalizace byla řízena z jednoho místa, z továrny, kde byla umístěna výstroj. Jeden tento plně funkční originál poplašného zvonku se dochoval a je uložen v místní hasičské zbrojnici. Základem výzbroje v tehdejší době, byly dvě hasičské stříkačky. První autostříkačka zn. PRAGA RN a druhá přenosná motorová stříkačka uložená na dvoukolovém podvozku.  Tato přenosná stříkačka měla značku FLADER 8. K rychlému přemístění byla zapřažena k osobnímu automobilu Audina, přizpůsobenému k tomuto účelu. Tyto stroje byly vybaveny dostatečným počtem požárních hadic, měly dobrou obsluhu a údržbu a byly uskladněny v samostatné budově továrny. Tato organizace byla jednou z nejlepších organizací v celém kraji.
     9. května 194ř bylo vše německé na území ČSR zrušeno a dáno pod zákon republiky a tak byl také zrušen hasičský sbor v Dlouhé Vsi jako německá organizace.
     Na základě svolání veřejné schůze 21. Listopadu 1945 byl dán popud k opětovnému vytvoření organizace. Požární sbor se dotvářel až do roku 1946, kdy bylo dokončeno dosídlení Dlouhé Vsi. Dosídlenci byli z řad hasičských organizací, s náležitou praxí a tito lidé založili řádný sbor hasičský.
     V měsíci srpnu roku 1946 proběhlo aplikační cvičení v Kašperských Horách, kde se umístila Dlouhá Ves na 1. místě před Kašperskými Horami.
     ONV v Sušici přidělil SDH v Dlouhé Vsi hasičský vůz Praga RN a později i osobní vůz Audi + přenosnou motorovou stříkačku Flader 8 s příslušným vybavením.
     Zakladateli požárního sboru v Dlouhé Vsi v roce 1948 byli tito členové: Franěk ladislav, Bulan Josef, Dorňák jiří, Klíma Josef, Šedlbauer Antonín, Kolerus Karel, Soukup Josef, Potužník karel, Forejt Bohouš, Míka Josef, Hubený františek, Najhajpl Václav, Poucha Antonín a Bulan Karel.
     Dochovala se projektová dokumentace z roku 1947 od architekta Josef Kotála i se stavebním rozpočtem na stavbu hasičské zbrojnice.  Taktéž se dochovaly projekty na přístavbu spolkového domu pro hasičský sbor z roku 1948, který byl zpracován taktéž panem Kotálem.
      V roce 2006 jsme oslavili 60 let od poválečného založení organizace. Postupem času se organizace měnila a členové si na veškerou činnost museli vydělat peníze sami. Peníze získávali vesměs brigádnickou činností u státního statku, státních lesů a pořádáním různých kulturních akcí.
     Roku 1955 začala výstavba požární zbrojnice. Tato zbrojnice se postupně přetvářela až do dnešní podoby. Druhá rekonstrukce proběhla roku 1965, kdy byla provedena pouze úprava střechy. Během dalších let procházela různými stavebními úpravami. Největší rekonstrukci však hasičská zbrojnice proběhla v roce 2004. Obecní úřad získal na rekonstrukci dotaci ve výši 200 000 Kč. Původně plánovaná částečná rekonstrukce se změnila na přestavbu. Hasičskou zbrojnici jsme zvětšili, zvedli jsme stropy a provedli zaizolování, nové rozvody vody a vzduchu, nová vrata a na podlahu položení dlažby. Rekonstrukcí taktéž prošlo i sociální zařízení. Celkové náklady na rekonstrukci zbrojnice se vyšplhaly až na 1 240 000 Kč. Členové naší organizace odvedli práci, která se nedá počítat jen na stovky hodin.
     Postupem času se také obměňovala technika. Roku 1957 dosloužila Praga RN. Téhož roku jsme získali cisternový vůz Praga V3S ze Železné Rudy, který za čas také dosloužil. Tuto cisternu nahradila AVIA 30, kterou máme dodnes. Svépomocí jsme ji po létech opravili a nastříkali. Po sloučení roku 1999 naší organizace se základní organizací Tosima – původně SOLO Dlouhá Ves, jsme získali vozidlo Škoda 706 RT – CAS 25. Tuto cisternu jsme roku 2007 nahradili cisternovým vozem Tatra 815 – CAS 32 až z Ostravy. Nové zásahové vozidlo však muselo projít částečnou opravou a rekonstrukcí. Celková cena se nakonec vyšplhala na 1,2 milionu korun. Podařilo se nám získat mnoho sponzorů, kteří přispěli částkou 250 000 Kč. Zbytek ceny vozidla byl financován z obecního rozpočtu. Získáním nového zásahového vozidla se nám otevřela cesta i k získání nové výzbroje a výstroje a tím i k častějšímu povolání k zásahům. Zakoupili jsme malou elektrocentrálu, kalové čerpadlo HONDA, 2 motorové pily a 3 dýchací přístroje s náhradními lahvemi a deset zásahových obleků. Dnes máme vyškoleno 8 členů na dýchací techniku, 22 našich členů v roce 2008 získal kvalifikaci hasič III. stupně a rozšířili jsme i řady velitelů a strojníků. O svěřenou techniku, veškerou výzbroj a výstroj se velmi dobře starají jak velitel jednotky Ladislav Gregor, starosta sboru František Hass, velitel družstva Jindřich Šebelík, tak i strojníci Pavel Kosohorský, Michal Švarc, František Vítovec, Miroslav Šperl st., ale i všichni členové zásahové jednotky.
     Krize na naší organizaci dolehla po roce 1989. Stále jsme se potýkali s nedostatkem nových mladých členů. Naše organizace přestala fungovat a proto došlo po vzájemné dohodě roku 1999 ke sloučení naší organizace se závodní jednotkou Tosima Dlouhá Ves. Toto spojení přineslo do našeho sboru i novější vybavení, nové hadice a některou výstroj jako přilby apod. také jsme získali přenosnou stříkačku PS 8. Rok 2002 jsme, nazvali černým rokem. Přišli jsme o dlouholeté aktivní členy a přestal fungovat i výbor organizace. Nynější starosta sboru František Hass a velitel jednotky Ladislav Gregor si vzali za své, že organizaci postaví opět na nohy. Dnes pod jejich vedením disponuje organizace 72 členy, z toho 18 ženami. Omladila se nám členská základna a zúčastňujeme se soutěží s jedním družstvem mužů. Již 4 roky pracuje družstvo žen, které se taktéž zúčastňuje soutěží a nevede si špatně.
     Za několik let práce nového výboru naše organizace provedla rekonstrukci hasičské zbrojnice, částečnou rekonstrukci požární jímky, vybudovali jsme nové hasičské cvičiště, pořádáme kulturní akce jak pro děti tak i pro dospělé a aktivně pomáháme občanům i obci. Velice vynikající spolupráci má naše organizace s obecním úřadem, bez jehož pomoci a podpory bychom asi nemohli fungovat. Kulturní akce jako je stavění májky, den dětí, masopustní hody a jiné, jsme ve spolupráci a obecním úřadem, základní školou a dohlížecím výborem nákupního střediska Jednota v Dlouhé Vsi rozšířili roku 2008 o novou tradici. Jedná se o rozsvícení vánočního stromku před hasičskou zbrojnicí.
     V průběhu posledních let jsme zasahovali nejen u požárů, ale také při živelných pohromách jako byla vichřice Kiril, přívalové deště, ale také provádíme mytí komunikací, čištění kanalizace a čištění studní a zaplavených sklepů.
     Na hasičském cvičišti probíhají okrskové soutěže, dětské dny a také se uskutečnil již III. ročník soutěže Dlouhoveský Soptík aneb o pohár starosty obce v hasičských disciplinách. Účast družstev je sice nižší, ale určitě přitahuje mnoho příznivců této soutěže z obce i z okolí.
     V roce 2008 jsme založili kroužek Mladých hasičů, který velmi dobře vedou naši dva členové a zároveň v tomto směru máme dobrou spolupráci se sborem hasičů z Kašperských Hor, kteří jiř mají ve vedení mládeže dobré zkušenosti.
     Nynější složení výboru SDH Dlouhá Ves:
starosta sboru – František Hass
místostarosta – Miroslav Šperl st.
velitel jednotky – ladislav Gregr
zást. velitele – Ladislav Jirák
 jednatel – Jindřich Šebelík
hospodář – František Vítovec
ref. žen – Šperlová Alena

 

ADAMEC Jan



11. 12. 2008

SDH Bukovník
Velitel   
  Kyznar Jiří
Starosta     Boháč Václav

Myšlenka zřídit v Bukovníku sbor dobrovolných hasičů se vynořila v roce 1881. Okresní výbor v Sušici již dříve žádal obecní úřad, aby sbor dobrovolných hasičů byl v obci zřízen, avšak bezúčelně. Tehdejší  tajemník okresní výboru Jan Myslík obstaral stanovy, které byly předloženy ku schválení, na schůzi obecního zastupitelstva dne 25. Května 1881. V této schůzi jednomyslně přijaty a odeslány ke schválení c.k. místodržitelství v Praze. Výnosem místodržitelství c.k. v Praze ze dne 17. Června 1881 č. 35.422 bylo oznámeno, nezavrhuje se zřízení hasičského spolku v Bukovníku, dle stanov předložených. Nic již nestálo v cestě, aby sbor byl uveden v život. K dnešnímu dni má sbor 19 členů.

Honza - Strážov



21. 10. 2008

Milínov

     Sbor dobrovolných hasičů byl založen 16.dubna 1899. Podnětem bylo nařízení tehdejšího okresního národního výboru obci Milínovské, aby zakoupila stříkačku.Dvoukolová ruční stříkačka byla objednána u firmy R.A Smékal na Smíchově za 320 zlotých. V našem majetku je dodnes. Starostou sboru byl zvolen Jan Průcha - starosta obce, velitelem Josef Valdman - rolník v Milínovech. Bylo přijato 24 členů činných a 14 přispívajících. Brzy po založení sbor začal pořádat zábavy a bál, z jejich výtěžku bylo zakupováno vybavení. Od roku 1910 má sbor prapor, jeho přesnou repliku jsme vysvětili v roce 2002. 20.5.1937 byla na hospodářské výstavě v Praze zakoupena motorová stříkačka od firmy Sigmund 1600. I ta je dodnes v našem majetku.Již v roce 1953 bylo založeno žákovské družstvo, které po deseti letech zaniklo přechodem členů do dospělích.Obnoveno bylo v roce 1975,ale to bohužel zaniklo v roce 1981 a dodnes nebylo znovu obnoveno. V dubnu 1954 byly do sboru přijaty první ženy, které se ještě v tom roce zůčastnily úspěšně několika soutěží, další ženy byly přijaty v roce 1979. Od roku 1956 pod našimi křídly hrála dechová hudba. V roce 1957 bylo sboru přiděleno hasičskej vozidlo OPEL s přenosnou stříkačkou Flader PS 8.V roce 1960 byla svépomocí zahájena stavba nové Hasičské zbrojnice, dokončena a slavnostně otevřena byla až v červnu 1966. V roce 1969 byla přidělena stříkačka PPS 12 a Tatra 805.V roce 1991 Jsme Tatru vy měnily za CAS 25 od hasičů z Prahy, v roce 1993 je sbor zařazen jako výjezdový JPO 3 a je tomu tak dosud.Sbor je nejvýznamějším nositelem kultury, brigád apod. v naší obci. Od roku 1980 bez přestávky pořádáme hasičský bál, pouťovou zábavu dětský maškarní bál, táborák u příležitosti dětského dne, od roku 2005 i soutěž  v požárním útoku o Pouťový pohár obce Hlavňovice, jež je naším zřizovatelem.Již mnoho let přispíváme finanční částkou dětem v ZŠ a MŠ na vánoční besídku, ve své době jsme přispěli finanční částkou na hasičské museum Přibyslav a na Sušický betlém. K našim úspěchům patří několik vítězství našich družstev mužů i žen v okrskových soutěžích i několik titulů přebornic okresu našeho družstva žen.V roce 1999 byl sbor vyznamenán medailí za Příkladnou práci a v roce 2004 medailí za Zásluhy.
     K 31.12.2008 má náš sbor 116 členů z toho 45 žen.
     Složení:
               15-18 let           4 muži     2 ženy
               18-26 let           6 mužů    10 žen
               26-60 let           36 mužů   22 žen
               nad 60 let         26 mužů   11 žen

 

ADAMEC Jan



21. 10. 2008

SDHP Okula
Rok založení: 1946
Starosta: Václav Pankratz
Velitel: Stanislav Černý
 
  Na základě přípisu Ministerstva vnitra o ochraně proti požárům v závodech,
byl roku 1946 založen v podniku Okula Nýrsko hasičský sbor v počtu 9. členů.Uplynulo čtrnáct let a tento sbor se rozšířil a roku 1960 se stává výjezdovým.
 V dnešní době čítá naše členská základna 21 členů.Naši členové se periodicky zúčastňují všech školení a kurzů které jsou potřeba jak pro chod JSDH tak i pro samotné SDH.           Dále k dnešnímu dni užíváme tuto techniku: CAS 24, Avia DA 12, 2 x PS 12,osvětlovací agregát,odsavač kouře a dvanáct dýchacích přístrojů SATURN.                                                                                                                                                                                                    Účastníme se soutěží na okrsku i mimo něj,již tradičně jezdíme na soutěž bývalých farmaceutických závodů SPOFA,ve které dosahuje naše družstvo výborných výsledků.
Náš sbor se ale především věnuje požární ochraně v našem podniku,kde se pravidelně scházíme 2x do měsíce,od roku 2007 v nové hasičské zbrojnici.Provádíme požární hlídky po svařování apod.,staráme se o prevenci v podniku,provádíme likvidaci ropných a jiných nebezpečných látek.S rozrůstajícími se technologiemi vzniká i v našem podniku  více a více požárního nebezpečí na které musíme být vždy připraveni.

ADAMEC Jan



11. 06. 2008

SDH Pačejov

Rok založení: 1907
Starosta : Václav Junger čp. 186
Velitel : Ladislav Kadan čp. 64

Sbor dobrovolných hasičů v pačejově (v Pačívě) byl založen v roce 1907. Ustavující schůze se konala v hostinci u Františka Roubala 24. února . sešlo se všech přihlášených 25 činných členů i 16 přispívajících. Hlavním bodem bylo zvolit výbor, stanovit členské příspěvky rozhodnout o zhotovení hasičské výstroje a výzbroje. Sbor byl nucen vzít si finanční půjčku od obce, kterou průběžně splácel. Sbor se také částečně zadlužil nákupem ruční stříkačky od firmy Smekal. Svojí pílí a kulturní činností získal sbor finanční prostředky. Kulturní programy byly velmi navštěvovány. Jednak byly oblíbené, ale také proto, že občané tímto podpořili hasičský sbor finančně i morálně 12. 07. 1914 se v Pačejově konal 35. sjezd župy na českém jihozápadě. Byla to pro sbor velkolepá událost a předcházely jí velké přípravy. Sešlo se zde 200 hasičů. Radost panovala mezi členy, když do nově zřízené hasičské zbrojnice, která byla součástí obecního domu, byla zakoupena v roce 1937 nová motorová stříkačka, zase od firmy Smékal. Na slavnostní předání bylo tehdy pozváno 15 okolních sborů. Ve sboru byl vždy kladen důraz na protipožární prevenci. Řadu let školil hlídky (protipožární) preventista p. Václav Průcha. Všichni členové sboru postupně získali odznaky“Vzorná požárník III. Stupně“, někteří získali i II. a I. stupeň. Kroužek mladých hasičů byl založen v roce 1983 ze žáků Základní školy v Pačejově. Přihlásilo se 19 žáků. Prvním vedoucím byl hasič Josef Chlan. Tito jeho svěřenci jsou již právoplatnými členy sboru. Jeden z nich, Milan Běloch převzal vedení kroužku. S 15 hasiči pracuje v současnosti. Na počátku roku 1986 projevily zájem i ženy pracovat ve sboru a tak se utvořilo ženské hasičské družstvo, které se aktivně zúčastňovalo soutěží. Po delší přestávce se utvořilo v roce 2007 nové ženské družstvo z mladých dívek, které cvičí Radek Jungr. Ve sboru je celkem 19 žen. Ve sboru byla zřízena zásahová jednotka JPO III. K dispozici měla auto Avii 30. Bylo však nutné jednotku dovybavit. Za finanční pomoci obecního úřadu byla zakoupena v roce 2005 cisterna (starší) CAS 32. tím vznikla nutnost rozšířit hasičskou zbrojnici na dvě vytápěné garáže.postupně se rozšiřuje o další výzbroj např. dýchací přístroje, motorová pila, svolávací techniku PIEGER.není opomíjena ani výstroj. K tomu je potřeba zásahovou jednotku stále odborně proškolovat a také kontrolovat zdravotní způsobilost hasičů. V roce 2007 oslavil sbor 100 let od svého založení. Slavnostní schůze se konala 29. 06. 2007 v KD v Pačejově. Byly zde předány ocenění a vyznamenání za práci v hasičském sboru. V pátek 6. července se konala slavnost, kde se sešlo přes dvacet sborů hasičských (26), z toho 14 sborů se svými prapory. Součástí oslav, bylo vysvěcení praporu hasičského v kostele Panny Marie Sněžné v Pačejově, který provedl pan farář Stanislav Bušta. V roce 2002 obdržel náš sbor od nadřízeného orgánu v Klatovech ocenění „Za zásluhy“. Při příležitosti oslav 100. výročí od založení sboru obdržel sbor medaili „Za mimořádné zásluhy“ od Ústředního výboru SH ČMS, „Pamětní list“ od Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje územní odbor Klatovy a „Pamětní list“ SH ČMS okresní sdružení hasičů Klatovy. Nejstaršímu členovi je 83 let, další dva členové oslavoli 75 narozeniny. Tito členové si zachovávají nejdelší členství ve sboru a to 56 let. Nejmladší člence je 16 let. Za dobu 100 let měl náš sbor tyto starosty : Matěj Švec čp. 12 Karel Vopalecký čp. 15 Ladislav Junger čp. 186 Václav Junger čp 186 Členové : 44 mužů, 19 žen a 15 dětí Rod Jungerů : ladislav Junger byl členem sboru od roku 1936, 30 let zastával funkci starosty sboru. Starostování převzal po svém otci Václavu Junkerovi.. Členem sboru je od roku 1964 a starostu vykonává dosud. U Jungerů další aktivní hasič Radek - třetí generace. U hasičů začínal v kroužku MH a roce 1990. nyní pracuje jako profesionální hasič, ve sboru cvičí mladé hasičky a stará se o hasičskou techniku.

Honza - Strážov



11. 06. 2008

SDH Nová Plánice

Rok založení: 1927
Starosta: Josef Hora
Velitel: Petr Kovařík

Po získání československé samostatnosti roku 1918 se v obci Nová Plánice na Klatovsku objevila snaha ustavit dobrovolný hasičský sbor. Jeho založení se datuje rokem 1927. zařadil se do okrsku Plánice. Po nelehkých začátcích se etabloval jako významný spolek pomáhající při živelných pohromách. Mezi jeho činnosti patří zvelebování obce a pomoc ostatním hasičským spolkům. V poválečných létech byly významnými akcemi pořádanými sborem každoroční lednový Požárnický plec a březnová oslava dne žen. Akce májka na konci dubna patří již k dlouhodobé tradici. Sbor se účastní různých okrskových soutěží s uspokojivými výsledky. Vychoval dlouhou řadu zasloužilých požárníků. V roce 1999 byla zakoupena nová stříkačka sloužící dodnes. Rok 1987 znamenal slavnostní oslavy 60. let sboru a současně 150 let existence obce. SDH tvoří 12 členů, nejstaršímu je 78 let, nejmladší je velitel, s 22 roky benjamínek mezi veliteli okresu.

Honza - Strážov



15. 05. 2008

SDH Klenová

Rok založení : 1902
Starosta: Václav Toman
Velitel : Josef Noha

Sbor byl založen roku 1902. V současné době má 20 členů do 18 let – 65 členů celkem, z toho 16 žen. činnost sboru zaměřena na činnost s mládeží, sportovní a kulturní akce soutěže. Sbor vlastní PPS 12.

Honza - Strážov



15. 05. 2008

SDH Boubín

Rok založení : 1935
Starosta: Vítovec Josef ml.
Velitel : Ondreička Vladimír

Vývoj Hasičské jednoty od založení až do současné doby 2008. Bylo zjištěno, Hasičská jednota byla založena v roce 1935, ale v roce 1945 byla rozpuštěna. V roce 1956 byla Hasičská Jednota v Boubíně znovu ustavena. Bylo zaevidováno 42 členů a byla zaregistrována na ONV Klatovy. Předsedou byl zvolen – Kopáček Karel st. Velitelem byl zvolen – Škranc Drahomír Strojníkem byl zvolen – Benda Josef Schůze se konaly pouze v místním hostinci. V roce 1957 byla členy Hasičské Jednoty zbourána obecní pastouška a na jejím místě se začala stavět Hasičská zbrojnice. Stavěli jí členové Hasičské jednoty brigádnicky dobrovolně bez náhrady mzdy. Stavělo se po pracovní době odpoledne 15 – 18 hod. Ve všední dny a o sobotách a nedělích vždy 8 – 13 hod. Po ukončení stavby v roce 1959 velitel Hasičského sboru v Horažďovicích p. Musil Jaroslav přidělil motorovou stříkačku 8(osmičku) s přívěsným vozíkem a 10 kusů pracovních obleků pro členy družstva. V roce 1964 bylo pro 15 členů zakoupeno 15 kusů nových vycházkových Hasičských uniforem v Plzni. Členové pravidelného družstva se zúčastňovali cvičení a soutěží každým rokem v okolních obcích HJ – Veřechov, Hejná, Velké Hydčice, Kejnice, Komušín. Dále při různých slavnostech, průvodech 1. Máje a pohřbů místních občanů. Každým noci. rokem byly prováděny prohlídky komínů obytných domů občanů v obci. V roce 1964 družstvo se zúčastnilo při hašení požáru obytné chalupy p. Sporky v Hejné – požár vznikl v noci. V roce 1970 družstvo se zúčastnilo při hašení budovy cihelny v obci. V roce 1974 se zúčastnilo při hašení velké kotelny JZD ve Veřechovech plné sena a slámy (160 tun). V roce 1978 družstvo se zúčastnilo při hašení včelína p. Metličky v obci (8 včelstev). Funkcionáři a členové Hasičské Jednoty Boubín stárli a odcházeli, proto museli být nahrazováni mladými členy, kteří s elánem pokračovali v práci, údržbě a výcviku. Po 50 letech existence Hasičské Jednoty obce Boubín lze činnost hodnotit jako úspěšnou a všem členům za jejich dobrovolnou činnost poděkovat. V současné době roku 2008 má Hasičská Jednota Boubín 29 členů. Má vycvičené 1 pracovní družstvo o 9 členech. Má ve stavu 1 motorové vozidlo GAS 69, které bylo přiděleno v roce 1989 a 1 motorovou stříkačku 12 (dvanáctka). Členové Hasičské Jednoty se pravidelně zúčastňují výcviku, sportu – fotbalu a soutěží i mimo obec Boubín. Funkcionáři HJ – 2008 : Starosta – Vítovec Josef ml. Velitel - Ondreička Vladimír Pokladník – Brabec Jiří Strojník – Straka Josef -//- - Hlobík Pavel

ADAMEC Jan



15. 05. 2008

SDH Horažďovice

Rok založení : 10.listopadu 1945
Starosta: Václav Havlík
Velitel : Václav Pintíř

Paměti sboru dobrovolných hasičů nám říkají, že již 17. Června 1869 bylo jednáno v obecním zastupitelstvu města Horažďovic o založení dobrovolného hasičského sboru. Nedošlo však k dohodě. Nová schůze se za tímto účelem konala znovu 12. Dubna 1870. K dohodě opět nedošlo, ale starostou města byl dán návrh, aby do budoucí schůze byl vypracován jen hasičský řád. A tak až 31 března 1878 usnesla se valná hromada tělocvičné jednoty Sokol v Horažďovicích za přítomnosti 38 členů na změně stanov, podle kterých tato jednota se přeměnila v jednotu tělocvičnou – hasičskou. Dne 11. Dubna 1878 byly schváleny stanovy jednoty a tím dnem začal život hasičského sboru v Horažďovicích. Ale Strakonický hejtman schválil stanovy sboru až 22. Června téhož roku. O založení sboru se nejvíce zasloužili bratři Mayerové, Stanislav a Matěj. Velitelem sboru byl zvolen Stanislav Mayer – purkmistr města – který byl velmi aktivním činovníkem této jednoty spolu s dalšími funkcionáři. Starostou sboru byl Matěj Vunše. Sbor ihned začal cvičit, o co se velice zasloužil Matěj Mayer, který v té době působil jako náčelník hasičů ve Strakonicích. 23. Srpna 1896 byl pro celý hasičský sbor dnem opravdu významným. Obdržel totiž nový prapor. Na straně rubové (červené) je zdoben znakem Království českého, tj. českým lvem a strana lícová (zlatavá) městským znakem Horažďovic, který je doplněn hasičskými symboly. Prapor byl dekorován čtyřmi stuhami. Prapor byl zároveň posvěcen. V roce 1917 postihla sbor velká rána. 8. Května zemřel zakladatel, náčelník a velitel sboru, předseda ZÚHJ Království českého Matěj Mayer. Byla to velká ztráta pro hasičské sbory Čech, Moravy a Slezska, pro slovanské hasičstvo, kde byl předním funkcionářem. Pohřbu se zúčastnili zástupci hasičských sborů ze všech koutů České země. Odešel velký člověk, vlastenec, aniž se dočkal samotnosti národa, který tak miloval. V roce 1924 zemřel spoluzakladatel sboru, první velitel, později starost, bratr Matěje Mayera, Stanislav Mayer. Blížilo se 50 leté výročí založení sboru a to nutilo funkcionáře, aby bylo zajištěno lepší vybavení. Na výborovou schůzi 2. 11. 1026 byl pozván továrník Stratílek. Na mimořádné schůzi 25. 08. 1927 za přítomnosti radních bylo dohodnuto zakoupit motorovou stříkačku s veškerým příslušenstvím a 500 m hadic. Vše stálo 65 000 Kč a koupě se uskutečnila 14. 12. 1927 za podmínek, že sbor si vypůjčí od Hasičské záložny zmíněnou sumu a město bude hradit úroky a úmor. Svoji výzbroj hasiči vylepšili v roce 1941, když odkoupili starší auto Praga – Alfa. Za 2. Světové války byli tři hasiči vězněni a umučeni, jeden byl v květnových dnech postřelen a na toto zranění v červnu zemřel. Další dva členové byli zavřeni a mučeni, ale vrátili se s podlomeným zdravím, jeden záhy zemřel. V roce 1949 byl utvořen Okresní národní výbor v Horažďovicích a byl ustanoven i Okresní výbor Československého hasičstva. V jeho čele stanul Josef Přerost a do jeho řízení spadlo 32 hasičských sborů. V roce 1960 bylo ustanoveno jedno hasičské žákovské družstvo, složené většinou ze synků našich členů. Při stém výročí založení sboru byly již družstva tři. 31. Března se konala v kulturním domě v Horažďovicích Okresní konference Svazu požární ochrany, při které naše organizace obdržela za svoji poctivou a zodpovědnou práci nejvyšší svazové vyznamenání a to prapor Ústředního výboru. Stavba nové zbrojnice byla zahájena na podzim roku 1968 a otevření se konalo o pracovní sobotě 18. Října 1971. V roce 1978 se konaly velkolepé oslavy 100 let trvání našeho sboru. Od těchto oslav máme se sborem Králův Dvůr navázanou družbu. Před 110 výročím založení sboru nechal Měst. Národní výbor restaurovat náš historický prapor, který byl slavnostně předán v roce 1988 a je uložen v síni tradic. V roce 1993 při slavnosti zavěšení dvou nových zvonů byl posvěcen. V roce 1990 byla provedena přístavba prvního patra hasičské zbrojnice, kde se nachází mimo jiné i síň tradic sboru. Od 1. Března 1085 je v Horažďovicích v naší zbrojnici sídlo Hasičského záchranného sboru Klatovy – detašované pracoviště Horažďovice. V roce 1992 při výročí povýšení Horažďovic na město, byl pro hasiče vyčleněn jeden den ze třídenních oslav. Při 120 výročí založení sboru v roce 1998 byla otevřena v nástavbě zbrojnice slavnostně „síň tradic“. V roce 2004 se konal v našem městě 4. Okresní hasičský ples. V roce 2005 po velké odmlce, se podařilo obnovit kroužek mladých hasičů. Z další činnosti sboru vybírám: účast na celookresních oslavách svátku sv. Floriána s historickým praporem, na oslavách sborů při jejich výročích a na soutěžích s různými výsledky. Není zapomenuto ani na členy, kteří mají kulatá jubilea, navštěvujeme je s malou pozorností a nezapomínáme ani na členy, kteří navždy opustili naše řady s účastí na jejich poslední cestě. Výcvik členů se provádí každé pondělí od 17 hodin a to jak teoreticky, tak i prakticky, dále kondiční jízdy a výcvik na vodě, který většinou trvá dva dny. Starostou sboru od roku 1986 je Václav Havlík a velitelem od roku 1997 Václav Pintíř. Od roku 2008 bude Karel Štěpán. Vede se kronika sboru a fotodokumentace.

Honza - Strážov



20. 04. 2008

SDH Dolany

rok založení: 1887
starosta: František kalouner
velitel: Stanislav Král

Sbor byl založen 18. července 1887. Založilo jej 10 členů. První ruční stříkačku, která byla zakoupená v roce 1888 od firmy Smekal, užíval sbor do roku 1919. Poté byla pořízená nová, dvoukolová, sundavací a tato sloužila do roku 1927. Tento historický stroj se uchoval do současnosti. Od 1. 01. 1986 se datuje založení družstva žen. Naše ženy se pravidelně zúčastňují všech okrskových soutěží v požárním útoku i okresních kol soutěže žen. Mladí hasiči utvořili svojí skupinu na podzim roku 1987. Každoročně se zapojují do hry „Plamen“. Vedou si svoji kroniku. Veškerou činnost sboru řídí výbor: jednatel: Karel Voráček, pokladník: Ing. Marie Šťastná, vzdělavatel: Jaromír Osvald, Ref. Žen a mládeže: Jana Hrudičková, Eva Králová

ADAMEC Jan



18. 04. 2008

SDH Střeziměř

Rok založení: 1927
Starosta: Antonín Rubáš, Střeziměř čp. 4
Velitel: Petr Dražka, Střeziměř čp. 20

Založení hasičského sboru se konalo 16. ledna 1927, a to 17 členy. Pro ně byly zakoupeny modré blůzy, služební obleky, přilbice, pásy a sekyrky za 7 tisíc Kč. První potahová stříkačka byla zakoupena obcí v roce 1928 za 10 tisíc Kč a 200 m hadic za 4 tisíce Kč. Obec také ve stejném roce postavila hasičské cvičiště a skladiště. V roce 1928 cvičili 3 hasiči na všeslovanském hasičském sjezdu v Praze. Sbor organizoval v roce 1934 stavbu památníku padlým v I. světové válce a v období před II. světovou válkou divadelní představení. V roce 1937 se konala oslava 10. výročí založení sboru společně se cvičením protiletecké obrany. Objednaný aeroplán dorazil při slavnostních projevech, proto se cvičení za použití kouřové clony nekonalo. V roce 1958 obdržel sbor motorovou stříkačku PS 8, která sloužila sboru do roku 1997, kdy byla nahrazena stříkačkou PS 12. V roce 1974 byla postavena hasičská zbrojnice v „Akci Z“. Ve stejném roce byl zakoupen z prostředků sboru nákladní automobil Škoda RND a 10 let později nákladní automobil Robur. V roce 2004 Město Klatovy pro sbor zakoupilo starší hasičskou Avii. V roce 2007 jsme oslavili 80. výročí založení sboru. Sbor při této příležitosti obdržel medaili „Za příkladnou práci“. Soutěžní družstvo mužů vyhrálo soutěž v požárním útoku, uspořádanou na počest tohoto výročí. Za posledních 10 let se družstvo zúčastnilo 73 soutěží. Náš sbor má 44 členů o průměrném věku 44 let.

Honza - Strážov



09. 04. 2008

SDH ČEJKOVY

Rok založení: 1906

Hasičský sbor Čejkovy oslavil v roce 2006 sto let od svého založení. Za toto dlouhé období bylo vykonáno mnoho práce a zachovalo se mnoho záznamů o činnosti. Je tak možné navazovat na tento odkaz při další užitečné a nezastupitelné práci sboru. Na začátku této historie byla tehdy skupina pro věc nadšených občanů pod vedením učitele Václava Kroupy. První ruční stříkačka byla umístěna v kůlně panského kováře Bublíka. Podařilo se zajistit i základní hasičské nářadí a vybavení. Byla to plátěná vědra, sekerky a pracovní obleky. Prvním velitelem byl Josef Kroupa a starostou sboru Václav Chodl. Mohly se rozvíjet i další společenské aktivity. Hasiči se podíleli při společenských akcích ve vsi. Při hasičském sboru byl založen divadelní kroužek už v roce 1907. Probíhal výcvik a v roce 1908 již hasiči zasahovali při třech požárech, v Ústalči, Stříbrných Horách a Tedražicích. Zbrojnice byla za přispění občanů postavena na návsi v roce 1909. Do činnosti sboru poté zasáhly útrapy 1.světové války a na bojištích a na následky zranění zemřelo 6 členů sboru. Situace se stabilizovala po vytvoření Československé republiky. V roce 1926 byl uspořádán hasičský sjezd a oslavy 20.výročí od založení sboru. Proběhla dlouhá řada cvičení a soutěží a vždy tu byla snaha o co nejlepší umístění. V roce 1950 byla pořízena starší motorová stříkačka a zakoupeno starší auto. V roce 1952 bylo ustaveno první družstvo žen s velitelkou Annou Tesárkovou. V roce 1962 byla postavena nová zbrojnice. Dosud nese pamětní desku s nápisem Občané sobě. V roce 90.výročí založení sboru se uskutečnilo první setkání rodáků a v roce 100.výročí založení se uskutečnilo druhé setkání rodáků. Úspěchy celého staletého období také symbolizuje pamětní kámen na návsi vedle hasičské zbrojnice. Byl také vyznamenán nejstarší současný člen sboru Vojtěch Melka a dlouholetá funkcionářka Miroslava Dudová. Současným starostou sboru je František Holub a velitelem Pavel Ryba. Sbor má 72 členů a výcviku se účastní i družstvo žen. František Ryba je členem Výkonného výboru OSH Klatovy.

Honza - Strážov



09. 04. 2008

Veřechovský hasičský sbor

Rok založení: 1925

V dobách pradávných se od východu po neschůdných stezkách při řece Otavě draly mohutné zástupy lidu. Také Ořechovci se svým vůdcem se rozhodli dlouhou a namáhavou pouť z východu ukončit a podél spádného potoka si to namířili na západ. Zde nalezli údolí a v něm založili sídliště. Poprvé zde zahlaholila řeč slovanská. S různými změnami jazyka bylo měněno i jméno naší obce jako: VEŘECHOVY, VOŘECHOV, VOŘECHOVO, zachoval se VEŘECHOV. Hasičský sbor byl založen 1903, Byl nositelem zábavy a kultury v obci. Léta hráli v ochotnickém divadle. V roce 1925 zakoupili první dvouproudovou stříkačku. V šedesátých letech se obří měrou podíleli na úpravě obce. Mimo jiné položení trubek do potoka, který protékal obcí. Vznikla kanalizace, která byla zasypána a vybudován chodník, rybníček na návsi byl vybetonován a vynikla požární nádrž, další rybníček zvaný REGULACE byl zavezen a vybudován parčík s kašnou a vodotryskem, postaven kulturní dům s hospodou, z bývalé obecní kovárny v roce 1970 vznikla hasičská zbrojnice, která slouží v pořádku do dnes. V tomto období se stříkačka 8 vyměnila za 12. Zakoupil se nákladní automobil ROBUT. V těchto dobách se hasiči nejvyšší měrou podíleli na úpravách obce, při tzv. akcích "Z". Zúčastňují se pravidelně okresních soutěží a námětových cvičení. Některé soutěže organizoval a přádal náš sbor. V roce 2008 hasičský sbor čítá 40 členů. Každoročně pořádá pouťové zábavy a hasičské plesy.

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH Velký Bor
Založení: 11.1.1891
Starosta SDH: František Novák
Velitel SDH: Pavel Raška

V současné době má sbor 80 činných členů. Z toho je 45 nositelů odznaku VP III, 19 členů má odznak VP II a jeden člen je nositelem odznaku Preventista II. Sbor za svoji činnost obdržel medaile „Za příkladnou práci“, „Za zásluhy“ a „Za mimořádné zásluhy“. Jeden člen sboru dostal za svoji práci nejvyšší ocenění – titul „Zasloužilý hasič“. Sbor vyvíjí bohatou svazovou činnost. O práci žen se objevují první zmínky již v roce 1935. Jejich činnost s krátkými přestávkami trvá až do současné doby, kdy se do různých soutěží zapojují dvě soutěžní družstva a dosahují zde poměrně dobrých výsledků. Pravidelně již několik let alespoň jedno družstvo postupuje do okresní soutěže. Stejně úspěšná jsou také dvě soutěžní družstva mužů, která se již dlouhou řadu let zapojují do soutěží v různých kategoriích v rámci celého okresu. V letech 1972 – 1992 pracovalo ve sboru družstvo mládeže. Také jeho členové byli ve své práci úspěšní a umisťovali se na předních místech okresních soutěží i hry Plamen. Generační problémy byly příčinou ukončení činnosti mládeže a již se jí nepodařilo obnovit ani v příštích letech. Pro svoji činnost využívají hasiči dopravní automobil AVIA 31 K a stříkačku PS 12. I když se jedná o techniku starou téměř 30 roků, díky šikovnosti a obětavosti členů sboru je stále provozuschopná a sbor mnohokrát zasahoval i u poměrně velkých požárů v obci i okolí. Sbor velice aktivně spolupracuje s Obecním úřadem při zajišťování kulturních a společenských akcí. Je jedinou složkou v obci, která význačně pomáhá při zajišťování údržby veřejných prostranství a zelených ploch. Jeho členové jsou aktivně zapojeni do práce zastupitelstva obce.

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH Malý Bor
Rok založení: 1888
Starosta: Jíra Albert
Velitel: Soukup Václav

Poblíže staroslavné Práchně za kdysi perlorodou a zlatonosnou řekou Otavou leží starobylá obec Malý Bor, jejíž název pochází od lesa a její počátky jsou zmiňovány v l. polovině 12. století. Její obyvatelé pomáhaly zajišťovat bezpečnost karavan obchodníků na významné cestě z Bavor do Prahy a Českých Budějovic. V husitských dobách se stal Malý Bor bojištěm husitských vojsk Jana Žižky s katolickými pány v krvavé bitvě 12. října 1420, kdy husitské vojsko na hlavu porazilo spojené síly katolického panstva. Toto vítězství mělo značný význam pro vojenskou situaci husitů v jižních Čechách. Toť úvodem a nyní se zmiňme o počátcích a životě Sboru dobrovolných hasičů v Malém Boru. Za vydatné podpory p. Matěje Mayera z Horažďovic se 27. května 1888 54 členů činných a 17 přispívajících podepsalo pod zakládací listinu Sboru dobrovolných hasičů a zasláno c.k. místodržitelství a 14. července 1888 schváleno. Již 2. listopadu 1888 byla zakoupena za 600 zlatých od firmy R. A. Smékal dvouproudní čtyřkolová stříkačka. Na zakoupení stříkačky obdržela obec 200 zlatých od zemského hasičského fondu. Členové sboru pilně cvičili, ale i hasili a zachraňovali životy a majetek nejen doma, ale i v Třebomyslicích, Břežanech, Hradešicích, ale i jinde. Tak šel spolkový život celých 120 let, kdy hasiči zajišťovali bezpečnost, ale i kulturní a společenský život v obci. Velký význam pro sbor měly dějinné události – 1. světová válka, vznik ČSR, 2. světová válka, okupace, osvobození naší vlasti, socializace vesnice až po dnešní dobu. V letošním roce oslavíme 120 let SDH, oslavu spojíme se srazem rodáků a přátel obce Malý Bor. V průběhu oslav požehnáme i našemu historickému praporu, jenž jsme si pořídili. V současné době má sbor 101 členů, z toho 73 mužů a 28 žen. Zásahová jednotka má 21 členů a je zařazena v JPO 3. Má k dispozici CAS – 32 - T 148, DVS – 12, Avia 31. Obec Malý Bor se snaží maximálně dle finančních možností jednotku vybavit účinnými věcnými prostředky. Složení výboru SDH: náměstek starosty - Lávička Ladislav, hospodářka - Živčáková Jana, jednatel - Dvořák Miroslav a referent mládeže - Petran Radek. Závěrem bych chtěl ocitovat slova z naší 120 let staré kroniky: „Ochrana, vzdělání, pokrok, rozkvět obce, oslava vlasti je krásný cíl, ale obtížná k němu cesta. Ta cesta nebývá vždy poseta růžemi pochvaly, uznání, ale často trním nevděku, nepřátelství, pohrdání, posměchu. Než nelekejme se těch překážek! Vůlí pevnou, myslí vytrvalou, svorně, třeba jen pomalu, ale vždy vpřed! Pamatujme, že bez boje není vítězství a čím větší překonáme překážky, tím skvělejší bude výsledek!“

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH Břežany
Rok založení: 1892
Starosta: Zbyněk Vodička
Velitel: Václav Bláha

Sbor dobrovolných hasičů Břežany byl schválen stanovami v roce 1892, když o založení se občané Břežan pokusili již roku 1890, ale kvůli finačnímu stavu obce k založení ještě nedošlo. O založení se nejvíce prosadili František Soukup, který obnovil myšlenku a hlavně rolník Matěj Brůha, který byl určen jako starosta a velitel a jednatelem byl Leopold Machač. U založení bylo celkem 27 mužů. Pro sbor byla zakoupena vozová stříkačka, pravděpodobně starší. Sbor získával prostředky pořádáním tanečních zábav a odměnami od pojišťoven za úspěšné zásahy. V roce 1903 byla od firmy R.A.Smekal zakoupena nová stříkačka. V té době patřil sbor k župě Prácheňské. Roku 1910 bylo navrženo zřízení divadla při sboru, v témže roce se podařilo vybudovat jeviště a hned se hrála první divadelní hra “Lumpacivagabundus“, která dle zisku měla velký úspěch. Již v roce 1941 proti požárům sbor zasahoval motorovou stříkačkou. V roce 1956 bylo založeno družstvo žen a v roce 1973 družstvo mladých požárníků, které vedl Josef Šmrha, později Vítězslav Benedikt. Roku 1973 byl vybudován divadelní areál „U Skály“, který se nachází na kraji lesa Slavníka. Dodnes se zde hraje každoročně jedna divadelní hra. Divadelní činnost byla přerušena pouze v období 1. světové války. V tomto areálu je také taneční parket, kde se v létě konají taneční zábavy. Kromě divadla jsou každoročně pořádány hasičské plesy a vžilo se u nás i pořádání masopustních průvodů, dětských dnů, stavění máje a sportovních soutěží na hřišti v areálu „U Skály“. Za přispění České pojišťovny byla v roce 1979 - 1980 vybudována nová hasičská zbrojnice. Přírodní areál „U Skály“ a hasičská zbrojnice by nebyly vybudovány bez tisíců dobrovolně odpracovaných hodin členů SDH Břežany. Členská základna má v současnosti 44 členů. Starostou sboru je zvolen Zbyněk Vodička, velitelem Václav Bláha, hospodářem Vojtěch Bláha a jednatelkou Marta Saláková.

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH Horní Němčice
Založeno : 15. července 1923
Velitel: Zdeněk Kolář

Dle zachované knihy protokolární, proběhla ustavující schůze sboru 15. července 1923 v místním hostinci u Schweiglů. Činných členů bylo tehdy 13, zakládajících 8 a přispívajících 48. Hasičský sbor pořídil 4 kolovou stříkačku, která byla vysvěcena dne 9. června 1924 v Chřepicích a sbor ji má dosud k dispozici. V majetku sboru je také motorová stříkačka firmy „Stratílek“ z roku 1937, která je díky péči současného velitele sboru p. Zdeňka Koláře stále funkční. Hasičský sbor v Horních Němčicích byl, dle knihy zápisů, činný po celou dobu, jeho schůze byly vždy několikrát ročně. Výjimku činí období 2. světové války (1938- 1945), ze kterého je pouze jeden zápis a to v němčině. Do starých kolejí, včetně schůzí, se činnost vrátila roku 1946 a trvá dosud. V současné době je náš sbor zařazen v JPO V, má celkem 27 členů včetně přespolních. Pravidelně se zúčastňuje okrskových soutěží a s přílivem mladé krve v posledních třech letech jezdí i po soutěžích v okolí. Na 17 trvale hlášených obyvatel je toto úspěch a činnost v tomto rozsahu nám snad ještě nějakou dobu vydrží.

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH ŠTIPOKLASY
Založeno: 29. března 1931
Starosta: Jaroslav Janeček
Velitel: Bohumil Kubaň

Sbor byl založen 29. března 1931. A nyní citace z 1. zápisu na ustavující schůzi :“ Jako řečník na schůzi požádán byl pan Karel Dušek, učitel v Plánici a toho času jednatel hasičské župy plánické. Poněvadž pozvaný řečník nemohl se dostaviti, vyslal za sebe zástupce pana Václava Šimánka z Myslívi. Ten pak výstižnými slovy vysvětlil účel hasičského sboru, jeho vznešené poslání a jeho práci v intencích hasičského hesla „jeden za všechny a všichni za jednoho a bližnímu k ochraně a vlasti k oslavě“. O té bylo přistoupeno k zápisu členů.Přihlásilo se 28 členů činných a 20 členů přispívajících.Úhrnem 48 členů“. Toto zapsal pan František Bartoš – jednatel a podepsal pan Václav Holý – starosta.Po dobu trvání sboru se střídaly úspěchy i neúspěchy. Tak se třeba dočteme v knize zápisů,že za II. světové války se v létech 1942 – 45 vůbec nekonaly výroční schůze, ale sbor fungoval a hasiči pomáhali na hlídkách domobrany a díky stálému střídání bylo zabráněno, aby občané byli odvedeni na nucené práce. 12.3.- 1932 byli delegováni pánové Tůma (zámečník) a Duspiva (kovář) do pražské továrny pana Holečka k zaučení v zacházení s motorovou stříkačkou, která byla 16.3. 1932 slavnostně předána a je i v současné době v našem vlastnictví společně se stříkačkou PS 12. Náš sbor měl také v 70. a 80. létech družstvo mladých hasičů, které si vedlo velmi úspěšně.V roce 1980 bylo přijato do sboru 13 žen a v současné době – r. 2008 jich máme již 27.Mužů je v současnosti 35. Nejstarším členem je pan Josef Hanzlík, kterému je 84 let a je členem od r. 1952.Ve výboru sboru se za předchozí roky vystřídala řada našich členů. Prvním starostou byl pan Václav Holý a velitelem pan František Tůma. Současným starostou je pan Jaroslav Janeček, velitelem Bohumil Kubaň a jednatelkou paní Naďa Kubaňová.

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH Kocourov
Založeno: 4. června 1936
Starosta: ZÍKA TOMÁŠ
Velitel: KUBALÍK PETR

SDH v Kocourov byl založen dne 4. června 1936 na ustavující valné hromadě, konané v hostinci p. Stanislava Chlada za přítomnosti všech pozvaných občanů obecním úřadem. Brat Alois Virt, velitel Mochtínského sboru velmi pěkným proslovem zdůraznil význam hasičského sboru v každé jednotlivé obci, což bylo všemi přítomnými porozuměním vzat na vědení, načež přikročeno k založení místního sboru. Přečtením stanov ČZHJ(česká zemská hasičská jednota) zjištěno, že budou vyhovovali i místnímu sboru, pročež byly schváleny. Za zakládající členy se přihlásili: br. Josef Míškovský složením obnosu 100 Kčs, br. Petr Červenka, poskytnutím místa pro postavení hasičského skladiště 21. srpna 1937 Požární sbor obdržel pracovní obleky, hasičskou výzbroj, motorovou stříkačku a bylo postaveno hasičské skladiště (.....) 31. ledna 1971 se v obci Kocourov nechal vybudovat obecní vodovod a bylo zabudováno 8 hydrantů. A také se započalo budovat koupaliště. V letech 1987 - 1988 se v Kocourově začala budovat nová hasičská zbrojnice. Družstvo žen a mužů se účastnila pravidelně Okresních soutěžích, PHL. Parta mladých hasičů pravidelně pořádá hasičské soutěže v rámci Okresního sdružení a Okrsku Mochtín. Od roku 2004 také pravidelně pořádá Pohár starosty obce Mochtín. Sbor dobrovolných hasičů v Kocourově v 80. – 90. letech pořádal pravidelně masopustní průvod obcemi Nový Čestín, Lhůta, Kocourov a Bysté. Od roku 2000 začal pravidelně pořádat velikonoční tancovačky a v létě téhož roku začali také pořádat taneční zábavy na parketě – Babouci,… Sbor spolupracuje s OÚ Mochtín, kde vykonává brigádnické práce na údržbě vodních zdrojů koupaliště v Kocourově a v areálu v Mochtíně V Lipkách (parket). Členská základna čítá 51 členů.

Honza - Strážov



24. 03. 2008

SDH Petrovice u Sušice
Rok založení: 1905
Starosta: František Šmíd
Velitel: Jiří Karaus

Hasičský sbor v Petrovicích u Sušice byl založen 23. července 1905 na ustavující schůzi v hostinci U Luhanů. Zúčastnilo se ji 20 členů, kteří zvolili pětičlenný výbor, kde byl zvolen starostou Josef Luhan a velitelem Ferdinand Moravec. V témže roce zakoupil sbor první hasičskou stříkačku u firmy Smejkal Praha – Smíchov. Tato stříkačka se splácela 17 let z příspěvků členů, občanů a z darů majitelů okolních statků. Slavnostně byla vysvěcena 29. října 1905 za velké účasti občanů Petrovic i širokého okolí. Ne v každém období se práce ve sboru dařila. V současné době sbor pracuje velmi aktivně, má 54 členů z toho 8 žen. Pořádáme pro členy a ostatní spoluobčany kulturní a společenské akce. Na svoji činnost si vyděláváme na brigádách pro naši obec hlavně v Obecních lesích při kalamitách. Od roku 2002 jsme si z okrskových soutěží přes obvodová kola zajistili účast v Okresní soutěži. Rovněž od roku 2002 pořádáme soutěž „Pouťový pohár starosty obce“. V hojné účasti mnoha okolních sborů. V roce 2004 jsme hostili ostatní sbory z ČR s názvem Petrovice. Dvoudenní přátelské setkání s výjezdem po Šumavě, návštěvou na záchranném sboru v Sušici, výstavou motorek v Kašperských Horách a hasičského muzea na Stachách. Oslava 100. výročí v roce 2005 proběhla v restauraci U Luhanů a na návsi v Petrovicích. Zde byla předvedena historická i současná technika dobrovolných i profesionálních hasičů.

Honza - Strážov