Komentář k článku: *2009082204


03.01.2010 11:14 Petr Nový
Nedanice.
Rok založení: 1929
Členská základna: 24
Starosta: Jiří Kasl
Velitel: Milan Brant, Miroslav Stránský
První pokusy o založení sboru dobrovolných hasičů v Nedanicích se uskutečnil počátkem roku  1924.Tehdy jednali zástupci nedanické obce  se zástupci obce Beraničky o zřízení společného hasičského  sboru a o zakoupení  motorové stříkačky. Protože se zástupci  obou obcí nedohodli na místě,kde by měla být postavena  hasičská zbrojnice, z jednání sešlo. Tak se stalo , že nedanický sbor je  jedním z nejmladších v tomto regionu,protože  až na počátku dubna roku 1929 bylo v obecním  zastupitelstvu obnoveno jednání o jeho zřízení.
Již 15.dubna  téhož roku  byla svolána valná hromada na obecní úřad, kde bylo dojednáno se zástupcem firmy Stratílek z Vysokého Mýta  zakoupení motorové stříkačky s příslušenstvím a výzbrojí  pro 12 mužů za cenu  47.100 Kč, splatných do 30ti dnů od předání stroje.
Nakonec byl proveden zápis  zakládajících členů s vloženým podílem 50 Kč.
Dne  16.května  1929 se konala řádná ustavující valná hromada sboru dobrovolných hasičů v Nedanicích. Starostou sboru byl zvolen  Václav Bošek,velitel Jan Baloun,náměstkem velitele  František Baloun.
První požární cvičení sboru se konalo v neděli  29.června 1929. Již před tím     25.května cvičilo 14 členů sboru se sekyrkami a háky na župním sjezdu  ve Kbele a  6. června téhož roku  na sjezdu nepomucké župy v Děčíně. Dne 7. května 1930 zasahoval sbor při požáru domku Františka Steinbacha a pak v několika následujících létech  v Nedanicích ale i v okolí.
Sbor se pravidelně zúčastňoval okrskových soutěží a postupoval do vyřazovacích kol. Členové sboru se po celou dobu jeho trvání významně  podíleli na životě v obci a pomáhali   při jejím zvelebování. Ať již to byly  různé úpravy obce,oprava kaple na návsi a ,zejména   na výstavbě nové víceúčelové budovy  s prodejnou a hostincem v létech 1986 – 1987.
Sbor dobrovolných hasičů v Nedanicích  vyvíjel  od svého založení  činnost také v oblasti kulturní a společenské. A to pořádáním různých tanečních zábav, hasičských věnečků, mikulášských zábav a plesů. Zejména však uváděním pravidelných  divadelních ochotnických představení. Z významnějších  kulturních  slavností se sbor zúčastnil  v nedli dne 4.července 1937 v rámci oslav 20.výročí bitvy u Tvorova odhalení pomníku  padlým vojínům v 1. Světové válce  v Beraničkách. V roce 1948 to byla účast  celokrajových jubilejních oslav Františka Palackého  v Petrovičích a svěcení nových zvonů v Děčíně.
Po převzetí budovy s bývalou prodejnou a hostince v ní členové sboru zbudovali klubovnu, ve které uspořádali pro celou veřejnost předváděcí akce několika firem, odborné přednášky o zahradnictví, ovocnářství a chovatelství. Pro děti je pořádán  každoročně  Dětský den  k Mezinárodnímu dni dětí, mikulášskou  nadílku a maškarní bál.
Pro dospělé se organizuje turnaj ve stolním tenise, turnaj v karetní hře „Prší“, sbor se také pravidelně zúčastňoval v Bílukách  fotbalového  turnaje o Putovní pohár starosty města Měčína. Za 80 let trvání sboru se v něm vystřídalo mnoho nedanických mužů, kteří byli a stále  jsou ochotni  pomáhat nejen při živelných pohromách ale také všemožně pracovat pro zvelebení obce.Zakladatelům ale i těm,kteří pokračují v této práci patří poděkování. 

Komentář k článku