Komentář k článku: *2009082401


16.12.2009 07:46 Petr Nový

SDH  TŘEBÝCINKA

Starosta: Zdeněk Krejcar
Velitel: Josef Voráček

Členská základna: 37 členů

Založení Sbor dobrovolných hasičů v Třebýcinka se datuje rokem 1944.

Kdy tento sbor byl zakládán nadšenými členy, kteří chtěli mít v obci svoji hasičskou jednotku.

Věděli, že tak budou mít jistotu jak uchránit majetek v případě požáru v případě živelních pohrom.

Hasičský sbor v té době byl i nositelem veškerého kulturního žití, hasiči hráli divadla, pořádali plesy, věnečky. Z těchto kulturních akcí také získávali finanční prostředky na zakoupení jak techniky, tak stejnokrojů.

Obec Třebýcinka je menší obec ale lidé zde žijí a chrání si svůj majetek, jsou velkým pomocníkem v obci, výborná spolupráce s obecním úřadem.

Veškerá činnost také závisí na počtu členů ve sboru a na počtu obyvatel.

V roce 1944 za podpory nadšenců, kteří  stáli u zrodu  tohoto malého sboru a založili základy hasičského sboru  v této obci,postupně si pořídili techniku na zdolávání požárů, čelili živelným pohromám – vodě, vichřici… 

Za dobu svého trvání se sbor zúčastňuje okrskových soutěží, okrskových schůzí. V rámci obce zajišťuje pro občany kulturní a společenské akce.

Každoročně je to stavění máje, údržba stávající techniky, úklid obce a ostatní potřebné věci pro chod obce.

Vzhledem k tomu že stav členské základny  je malý , zdá se že Sbor nevyvíjí takovou činnost jako v jiných sborech. Přes generační problém sbor přežívá, plní základní povinnosti členů placení členských příspěvků, podávání hlášení.

Současní členové věří, že omlazením dojde k opětovnému rozkvětu činnosti Sboru dobrovolných hasičů v Třebýcince.

Věří,že  nová generace  opět naváže na tradice  a účel hasičského sboru, který byl v roce 1944   založen   a jistě nedopustí, aby tento sbor  zanikl..

I nadále budou naplňovat heslo hasičů „Bližnímu ku pomoci vlasti ku prospěchu a sobě pro radost“

Pro všechny členy  je zavazující i to,že sbor přežil  65 let trvání,vystřídali se zde generace rodin hasičů, obětaví velitelé,zodpovědní starostové ,kteří hasičské povinnosti plnili v každé době.

Komentář k článku